Napjainkban már alap követelmény lett a mellékhelyiség esztétikájával is foglalkozni. A régi falra szerelhető öblítőtartályok ideje lejárt. Jól működtek, sokáig nem volt más alternatíva, de szép lassan felváltották a helyüket a saját tartállyal rendelkező monoblokkos wc-k, majd a leginkább kedvelt megoldás a falba rejtett öblítési rendszer lett.

 Ahol csak lehet, legyen bármilyen színvonalú az átalakítás, egyszerű vagy egészen különleges a design, mindenki ezt a megoldást szereti használni. Van aki párkányt készít a tartályból és a tetejét különböző tárgyakkal dekorálja, így nyerve egy plusz pakoló felületet, ugyanakkor mások jobban szeretik ha teljesen a fal síkjába van építve, pakoló felület nélkül. 

 
De mit csináljunk ha úgy hozza a sors, hogy nem szeretnénk a régi, falon kívül tartályokat használni, ugyanakkor nincs lehetőség, hogy a falba legyen süllyesztve?  
 
Nézzük meg először mik lehetnek azok az okok, ami miatt nem tudjuk ezt megoldani. 
1. Kevés a hely. Igen, mindenki szereti a nagy fürdőszobát, ahol elfér minden pipere holmi, de a legtöbb kis lakás kis fürdőszobával rendelkezik. Egy szűk helyiségben minden cm számít!
Nem tudunk párkányt kialakítani mert attól már nem fog elférni a mosdó vagy nem fér be a mosógép, netán a zuhanynak nem marad hely. 
 
2. A másik amikor hely lenne a falba rejthető tartály használatára, de nem szeretnénk egy kiugró dobozt párkánnyal. Igen, gondolnánk ez egyszerű, csak be kell vésni a falba. De mi van akkor ha a fal olyan vékony, hogy már a szomszédba lyukadnánk át a tartály beszerelésével? Ezeknek változnak a méretei, de nagyjából 15 cm körül van a mélységük. 
Vagy elveszünk az egész fürdőből és gipszkarton szerkezettel létrehozunk egy előtét falat, hogy ne álljon ki a tartály vagy beletörődünk hogy lesz egy kis doboz egy párkánnyal. 
 
3. A legfaramucibb helyzet, amikor vékony a fal a szomszéd és a mi fürdőszobánk között, ráadásul még a fürdőnk is kicsi. Nos sokaknak ez patthelyzet. Ilyenkor kell nagyon kreatívnak lenni, és szakmailag ismerni a lehetőségeinket. 
 
Ki hallott már a pneomatikus szerkezetekről? Ha Te már igen, szerencsés vagy, de a legtöbben nem ismerek ezeket. 
 
A falbaépíthető tartályokat sem csak a rajtuk levő nyomógombokkal lehet üzemeltetni, létezik egy “távirányító” szerkezet mely a levegő összepréseléséből adódó nyomással hozza működésbe a tőle távolabb lévő öblítő funkciót. Ezt sokszor akadálymentesített mellékhelységekben alkalmazzák, de higiéniai szempontból sem elhanyagolható, mert ezzel a lehetőséggel akár egy láb működtetésű “taposó” kapcsolóval is öblíteni tudnunk a wc-n. 
 
És most érkeztünk el a lényeghez: Miért lesz jó mindez egy kis fürdőszobában?  Mert szerencsére a legtöbb pesti bérház lakásai, kellemes belmagassággal rendelkeznek, ahhoz, hogy egy ötletes módszerrel  gipszkarton álmennyezet fölé rejtsük el a pneomatikus szerkezettel ellátott tartályt (ez lehet a klasszikus dobozos tartály is), ugyanakkor távolról képesek legyünk azt vezérelni a pneomatikus nyomógombnak köszönhetően, függetlenül attól, hogy a falra szereljük ahogy a hagyományos wc öblítő gombok elhelyezkednek, vagy a padlózatba építjük “taposó” kapcsolóként.  Így nem kell a lógó láncot ráncigálni kis helyen sem. 
 
Remélem tudtam segíteni azoknak akik átalakítás előtt vannak és hasonló nehézségbe ütköztek a wc öblítésével kapcsolatban.