Az ingatlanok árainak emelkedésével egyenesarányosan megnőtt a minőségi lakások iránt is az igény. Sokan befektetésnek, már egy jól átgondolt lakástervvel rendelkező apartmant keresnek, mások lepukkant olcsót, hogy kedvük szerint alakíthassák át. A most következő bejegyzés nekik nyújt segítséget.

Tervezés, tervezés, tervezés!

Kimagasló jelentőséggel bír egy befektető részére a lakás elosztása, annak hangulata, a helyiségek egymáshoz viszonyított mérete …stb. Fontos kérdések a: Mire szeretnénk használni? Magunk laknánk benne? A gyerekünknek szeretnénk átalakítani? Esetleg kiadásban gondolkozunk? Ha lakáskiadáson jár az eszünk el kell gondolkodnunk melyik típusát szeretnénk választani, hosszú távú bérbeadás vagy rövidtávú (Airbnb) mellett döntünk-e.

Rövitávú kiadásnál sokan elfelejtik, hogy a lakás – apartman –  minősége jelntősen meghatározza annak közönségét. Ha egy kis 30nm-es körfolyósóra nyíló lakásba szeretnék hat embert altatni, mert galériát is teszünk bele, magasabb bevételeben reménykedve, sajnos nem a legjobb oldaláról közelítjük meg a dolgokat. Mint minden szakmának, a kiadásnak is megvannak a maga fortélyai. Ebben az esetben a hat ember, főleg ha fiatalok, olyan hangosak lesznek, hogy hamar a szomszédok ellenszenvét váltjuk ki tevékenységünkkel, arról nem is beszélve hogy ennyi ember ilyen kis helyen összezárva elég kellemetlen “hosztel” hangulatot áraszt, azzal a további hátránnyal, hogy egy fürdőszobára lesznek kényszerítve ennyien.

A rövidtávú kiadás sokak számára kecsegtető a nagyobb profit reményében, ugyanakkor sokan megfeledkeznek arról, hogy ez mivel is jár. Hajnalban hív a vendég ha éppen elhagyta a kulcsot, részegen összetörik az ágyat, de nem szólnak, vagy folyamatosan panaszkodnak a szeretett lakásunkra. Sokan úgy próbálják csökkenteni a költségeket, – ami a legnagyobb hiba – , hogy nem kérik ki belsőépítész, tervező, lakberendező véleményét az átalakítás lehetőségeiről, változatairól. Nem minden embernek van jó térlátása, nem mindenki tud kétdimenzióban felülnézeti alaprajzot olvasni, vagy elképzelni a még el nem készült átalakítást. Nekik és a szerencsésebb képességekkel rendelkezőknek is hatalmas segítség a lakástervezés. Több variációban láthatják az adott lakás elrendezése miben hagy minket szárnyalni és miben húz minket vissza a szabad átalakítás során. A falnézetek segítségével érthetőbbé teszik számunkra felülnézeti alaprjaztokat, a 3d látványtervekkel pedig egészen egyedülálló módon szinte fotószerűen adják vissza azt ami még csak fejben született meg. Ezeken nem csak a terek elosztását, helységek funkcióit szemléltetik, hanem a leendő bútorok helyére, formályára is javaslatot tesznek, nem beszélve a használni kívánt anyagok, felületek minőségéről és falytájáról.

 

Zárásul mégegyszer hangsúlyozom: 

Tervezni, lakástervezni, 3d tervezni többé már nem luxus, sőt szinte mindenkinek kötelező, aki igényes, átgondolt lakást szeretne, legyen szó rövid vagy hosszótávú kiadásról, egy legénylakásról vagy üzlethelyégről, irodáról.

Keressenek minket bizalommal, kérdezni szabad!