Manapság számos lehetőség adódik arra hogy a régiből újat varázsoljunk. Lakberendezésnél az egyik ilyen bútordarab lehet a fotel. Sokszor elképesztően alacsony áron tudunk art-deco vagy polgári stílusú fotelt vásárolni, akár interneten, vagy csak egy lomtalanítás mellett kihalászva egy értékes darabot.

 

Ezek a patinás ám sokszor különleges és modern formával rendelkező lakberendezési darabok nagyszerű kiegészítőjévé válhatnak egy belső térnek. Sőt, akár főszerepet is kaphatnak! Például íróasztal előtt vagy a kanapénk mellett, ínyenceknek akár a fürdőszobában.

Nézzük az átalakítás folyamatát:

Vásárlásnál a szövettel ne foglalkozzunk azt lecseréljük! Próbáljuk ki, üljünk bele, nézzük meg mennyire stabil, milyen a rugózása! Nézzünk alá, kiszakadtak-e a rugók, törött-e a fa váz, helyrehozhatatlanul inog-e a fotel! A rugózás és a szövet javítható – cserélhető, azonban további felújításba nem érdemes belefogni.

Szövet választásnál gondoljuk végig mire szeretnénk használni. Napi állandó használatra vagy csak egy pompás díszítőelemre a térben. A szövet kiválasztásánál vegyük figyelembe a kopásállóságot, ha sokat lesz használva a fotel érdemes magas kopásállóságó (Martindale teszt – 30.000 egység felett ) szövetet választani, ugyanakkor ha funkciója csak egy díszítő elem szerepét tölti be, akár függönyanyagot is választhatunk hiszen költségkímélőbb és hatalmas a választék, már 3000-4000 Ft/m áron találhatunk anyagokat.

Ezután következik a kárpitos, aki elkészíti nekünk a fotel teljes felújítását. Kárpitos tud segíteni nekünk abban, milyen legyen az ülőbútor fa szerkezetének új színe, lakkozása, politúrozása. Akár 1-2 héten belül otthonunk egyedi lakberendezési darabbal gazdagodhat. Lakásunk enteriőr stílusához alkalmazkodva feldobhatjuk új fotelünket díszpárnával, díszfutóval vagy egy stílusos állólámpa mellé állíhatjuk.