Mikor a fűtés korszerűsítés szóba kerül, sokaknak eszükbe jut az elektromos fűtés. A régi konvektoros lakásokban talán megéri parapetes kazánra cserélni a régi készüléket, azonban ez nem minden esetben kivitelezhető. Sokan óckodnak a konvektortól és minden típusú gázkészüléktől így a következőkben sorra vesszük a lehetőségeket.  

Az elektromos fűtésre sokféle megoldás kínálkozik és mindegyiknek megvan az előnye és hátránya.

  • A legegyszerűbb megoldás a falra szerelhető fütőpanelek. Csak feltesszük és bedugjuk az aljzatba és működik. Mielőtt erre adnánk a fejünket kérjük ki egy villanyszerelő véleményét megfelelő-e lakásunk elektromos hálózata ennek a fogadására. 

A kényelem fokozására elektromos padlófűtés mellett is dönthetünk melynek több változata létezik. 

  • Az infra fűtőfilm. – Viszonylag könnyű a fektetése az új laminált padlóburkolat alá. Figyeljünk a rétegrendekre. 
  • Hidegburkolat alá tehető, hálóra szerelt, szőnyeg szerűen fektethető rendszer. Ezt fürdőszobákban érdemes használni, mikor gyorsan van szükség a meleg padlóra. Fürdő felújítás előtt érdemes átgondolni, mivel nagyban fokozza a komfortérzetet. 
  • Kivitelezés szempontjából a legdrágább, azonban hosszútávon megtérülő megoldás az aljzatbetonba fektethető fűtőkábel. Ezt másnéven hőtárolós padlófűtésnek is hívják. A 6-8 cm vastagságú betont melegíti fel, mely egyenletesen adja le a lakásban a meleget. Az első felfűtési idő időbe telhet, viszont kikapcsolt állapotban is órákon át tartó meleget ad. 

Akik a vizes rendszerű fűtéseket kedvelik jobban, de nem szeretnének a kéménybéleléssel, gázterveztetéssel, engedélyeztetéssel bajlódni azok számára is létezik megoldás. Elektromos kazánnal használható a meglévő vagy kialakítható új fűtési és használati meleg víz rendszer is. Egyedüli bonyodalmat a itt is a mérőhely szabványosításán, felbővítésén kell túl lenni, beüzemelés után azonnal használatba is tudjuk venni. Ilyen kompakt készülék lehet a Gabarrón kazán, mely rendelkezik HMV tartállyal is, vagy olcsóbb társait is használhatjuk a fűtésre és külső tartállyal szerelve oldja meg a meleg víz igényt is.