A nyári estéken a legjobb egy szépen dekorált terasz, ahol egy forró napot követően ellazulhatunk, grillezhetünk vagy akár baráti társaságot invitálhatunk. Az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerültek a teraszok, mint lakberendezés szempontjából, mint egy lakásvásárlás során. Nézzük mit adhat egy ilyen külső tér! 

Egy terasztulajdonos számára ez a hely a kikapcsolódás helyszíne. Törekszik, hogy hangsúlyt helyezzen a terasz kialakítására, külsejére és kényelmére, hogy az később nem csak őt, de családját és barátait is kiszolgálhassa. Egy terasz akár üzleti sikereket is hozhat, tárgyalások helyszínéül is szolgálhat, ahol egy koktél társaságában nagy üzletek köttethetnek.

A terasz tervezése során sokkal szabadabbak vagyunk mint amikor a belső tereken gondolkodunk. Nem korlátoz minket a négy fal és a plafon. A teraszok lehetnek többszínűek, nagyok, kicsik, panorámával rendelkezőek, vagy tűzfalra nézőek szinte bármit kitehetünk, ami állja az időjárást. Egy dolog azonban közös mindezekben: nincs tető a fejünk fölött, csak a csillagos ég vagy a naplemente látványa. A terasz berendezés során nehéz lakberendezési stílusokat ajánlani. A lényeg, hogy arra törekedjünk, hogy ez egyszerre lehessen közösségi vagy intim tér.

Mégis, amit én leginkább előnyben részesítek, azok a zöld teraszok. Növényekkel, futóvirágokkal vagy akár mini veteményessel és a füvesített terasztól se riadjunk vissza. Számos lehetőség adódik a teraszok burkolására, lehetőségeink szerint válasszunk inkább faburkolatot, hajópadlót, vagy járó elemeket, anyaga még közelebb hozza a természetet. Díszkavicsokkal is fel tudjuk dobni a kisebb teraszok hangulatát. Ezeket már kg-ra is meg lehet vásárolni, nagyobb áruházakban.

A terasz világításánál ügyeljünk a biztonságra és az érintésvédelemre. Az éjjeli hangulat fokozásához már sok helyen megtalálhatóak a napelemes lámpácskák, lampionok, világító füzérek. Bátran válasszunk színes füzért vagy akár lampionokat, ha gyorsan fel szeretnénk dobni egyhangú teraszunkat.

Díszítőelemként választhatunk vízálló párnákat is különböző színekben, ezek csak tovább fokozzák a terasz hangulatát, továbbá most már sokféle kinti, vízálló szőnyeg közül is lehetőségünk adódik válogatni, melyekkel még barátságosabbá alakíthatjuk teraszunkat.