Hány embert szertne asztalhoz ületeni egyszerre? Az ábránk segítségével megtudthatja milyen méretű asztalra lesz szüksége ideális esetben. Ezektől a méretektől természetesen el lehet térni, bár zsúfolt asztalnál előfordulhat, hogy étkezés közben a könyökök összeérnek.

Az asztal szélessége jó ha 90 cm, de egy nagyobb, szélesebb kivitelnél a tálalás egyszerűbb, hiszen többminden fér az asztalunkra. Az étkezőasztal méretét célszerű a helyiség méretéhez igazítani. Nem szabad zsúfolni a teret, mert könnyen az ergonómiai méretekbőlcsípünk le értékes centimétereket, így kényelmetlen lehet az asztalnál való helyfoglalás, a székek mögötti közlekedés, tálalás.

Ha ezeket a lényeges szempontokat betartjuk kényelmes étkezőt alakíthatunk ki vendégeinknek, családunknak egyaránt. Az asztal formája, stílusa másodlagos a tervezett funkciója mellett. Fontos az asztal minőségi megvilágítása. Senki nem szeretne félhomályban fogyasztani, ha csak nem pont ez a cél. A mindennapokban azonban az étkezőasztal több funkciót is betölt. A szórt fény jó választás lehet hiszen nem kápráztatja a szemet és egyenletes fényt biztosít. Az asztal feletti csillárok, függesztékek minden esetben jó választásnak bizonyulhatnak. Nem csak fény szempontjából ideális, hanem dekorációs szerepet is betöltenek a jól megválasztott világítótestek.

Ha megtaláltuk a tökéletes asztalt, a megfelelő világítást, már csak egy vacsora hiányzik a barátainkkal!